9/13/11

Verslag VNSG Focusgroepbijeenkomst op 8 september over Basis Security


Op 8 september waren we te gast bij IVENT (MinDef) op de Frederikkazerne in Den Haag. Gelukkig was de zaal groot genoeg, want met zo’n 35 personen hadden we weer een zeer aardige opkomst. En we werden niet teleurgesteld want de presentaties waren zeer interessant en onderhoudend.

Allereerst werder we verwelkomd door Kolonel Eric Molenaar en werden we ingewijd in de wondere wereld van het project SPEER: één van de grootste SAP-implementatietrajecten in Nederland dat al bijna 10 jaar loopt en dat erg veel last heeft gehad van het enorme ambitieniveau van het Ministerie van Defensie.
Joris van de Vis & Fred van de Langenberg van ERP Security lieten op zeer overtuigende wijze zien dat SAP Security meer is dan alleen Autorisaties. Het was goed om te zien dat meerdere leden dit ook al in de praktijk uitvoeren, maar het kan niet genoeg benadrukt worden dat de focus van de autorisatiebeheerder verbreed dient te worden en vaak toch een leading rol gaan moeten spelen om ook de Basis Security te borgen, alhoewel in de uitvoering daarvan meestal ook andere specialisten ingeschakeld zullen worden.
Maaike Duchateau van Philips gaf in haar presentatie een kijkje in de keuken bij over hoe bij Philips de SAP Security notes worden beoordeeld, uitgevoerd en geïmplementeerd worden over 22 productiesystemen!
Ook gaf ze tips over hoe je een dergelijk proces (géén project) bij je eigen bedrijf kunt inrichten en hoe belangrijk het is dat alle stakeholders (management, business en IT support) het eens zijn over het belang van het tijdig implementeren van deze notes.
Al met al was het een zeer leerzame en gezellige bijeenkomst, waarbij de heerlijke zelfgebakken appelflappen van gastheer Jeen Murk natuurlijk niet onvermeld mogen blijven!




No comments: